Soustředění Melchiorova Huť 13.-16.7.2016

19.09.2016 10:04

Tréninková skupina Evy + Martiny (roč. 2008-2010)

První letní soustředění malých agentů Slovaňáčků se konalo v polovině července 2016 na Melchiorově Huti u Nečtin. Jedná se o starý chatový tábor uprostřed lesů, které jsou protkány cyklostezkami, po kterých se děti vydávaly na dobrodružné výpravy, na kolech i pěšky. Hned první den (středa) po obědě jsme jeli na místo zvané Umíř, kde děti mj. objevily kešku. Po cestě nám děti trochu zmodraly, ale nebylo to zimou. Les byl totiž plný borůvek, které si děti trhaliy rovnou do pusy. Cestou nám ukázaly, že jízda na kole jim již nedělá problémy, a tak jsme mohli začít uvažovat o delším výletě.

Druhý den ráno (čtvrtek), jsme se probudili do deště a zimy. Plánovaný program jsme museli přehodnotit, což ale nevadilo, jelikož jsme díky této změně pohádkově zbohatli. Vydali jsme se totiž hledat starou zaniklou sklárnu, ve které se sklářům mimo jiné podařilo vyrobit i diamanty. Pozůstatky tohoto bohatství pak děti vyhrabávaly z bahna a těšily se, co si za ně všechno koupí. Řádně promočení, po cca 8 kilometrovém pochodu deštěm, jsme se vrátili na oběd do tábora. Po poledním klidu se počasí trochu umoudřilo, což jsme využili k míčovým hrám a soutěžím v rámci areálu. Před večeří jsme se ještě vydali do okolních lesů na sběr borůvek, což se nám velmi vydařilo a následně i vyplatilo.

V pátek ráno již bylo počasí sice chladné, ale suché. Připravili jsme proto dětem na fotbalovém hřišti atletický víceboj a obratnostní soutěž na kolech, v rámci které děti přejížděly překážky, kličkovaly mezi kužely a lany, to vše na čas. Při poledním klidu jsme s dětmi vlastníma ručičkama umíchali těsto na borůvkový koláč, který jsme pak svěřili do trouby místním kuchařkám. A odpoledne nás čekala cesta za pokladem. Skláři z místní nedaleké zaniklé sklárny, kterým se podařilo vyrobit diamanty, je totiž ukryli před loupežníky v nedalekém hradě v Nečtinách. Měli jsme sice zatím jen kus mapy, ale druhý i třetí díl se nám podařilo najít po cestě, takže poklad byl již téměř náš. Stačilo vyluštit tajnou šifru a dojet na kole na Hrad Nečtiny. Nalezené diamanty stačili pro všechny, včetně trenérů, kteří se z nich radovali asi nejvíce. Cesta zpět do tábora byla dlouhá, naštěstí borůvky utišily největší hlad. V táboře nás pak čekala večeře a po ní slavnostní táborák s vyhlášením vítězů víceboje a obratnostní jízdy na kole. Děti si u ohně zazpívaly, opekly buřty a jako dezert jsme měli vlastní borůvkový koláč. Ten chutnal nejvíce!

Ani v sobotu ráno jsme si rozcvičku neodpustili a hned po snídani a bodování pokojů jsme uspořádali orientační běh po areálu tábora. Děti měli k dispozici schematickou mapu s vyznačeným směrem postupu. Ještě, že areál není moc velký, hledali bychom je dodnes. Po obědě ještě proběhlo vyhlášení nejuklizenějších pokojů, což ke všeobecnému překvapení vyhráli kluci. Pak už jen rozloučení a hurá vstříc dalším prázdninovým dobrodružstvím.

Fotogalerie: ZDE

text: Martina Burachovičová

foto: Eva Nduwimana